Întâlnirea Partizan – Manchester United, din grupa L a Europa League este una de o însemnătate emoțională uriașă pentru englezi. După 61 de ani, gruparea din Manchester revine pe stadionul din Belgrad, locul unde echipa lui Matt Busby juca, în 1958, ultimul meci înainte de tragedia de la Munchen, eveniment care avea să marcheze destinul unei generații.

Manchester United revine la Belgrad, locul unde echipa lui Matt Busby juca, în 1958, ultimul meci înainte de tragedia de la Munchen

Înainte de meciul dintre Partizan și Manchester United, oficialul englezilor, Edd Woodward, alături de legendarii jucători Bryan Robson și Mickey Thomas, au depus o coroană de flori și au vorbit în memoria celor care, pe 5 februarie 1958, evoluau la Belgrad în ultimul lor meci din carieră, un sfert de finală din Cupa Campionilor Europeni contra celor de la Steaua Roșie Belgrad.

  • Stadionul lui Partizan de azi e exact aceeași arenă pe care Manchester United a înfruntat Steaua Roșie Belgrad în 1958

”A fost foarte important să venim aici și să marcăm ocazia. Imediat după tragerea la sorți, atenția noastră s-a îndreptat către dorința de a-i aminti pe cei care și-au pierdut viața în 1958. Acesta a fost ultimul loc, chiar pe acest teren, împotriva celor de la Steaua Roșie Belgrad, acea echipă a lui United a jucat ultimul meci înainte să urce în acel avion blestemat care s-a prăbușit la Munchen.

Meciul de azi are o dublă însemnătate pentru noi. Vorbim de jocul propriu-zis, dar și de amintirea celor care și-au pierdut viața în urmă cu 61 de ani. Asta am încercat să facem prin prin depunerea coroanei, să le cinstim memoria”, a spus Edd Woodward, la ceremonie.

6 februarie 1958 – ziua cea mai neagră din istoria lui Manchester United

Ziua următoare partidei de la Belgrad avea să fie cea mai neagră din istoria clubului Manchester United. Pe 6 februarie 1958, zborul 817 cu toată delegația englezilor la bord, avea să se prăbușească în Germania, la Munchen, acolo unde făcuse escală pentru realimentarea cu combustibil.

6 februarie 1958 – ziua cea mai neagră din istoria lui Manchester United
6 februarie 1958 – ziua cea mai neagră din istoria lui Manchester United. Sursa foto: Twitter

Din cauza unei puternice furtuni de zăpadă, avionul nu a reușit să se ridice iar de la sol. Au pierit în accident 23 dintre cei 44 de pasageri, între ei opt jucători: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Liam  Whelan. Duncan Edwards a supraviețuit prăbușirii, însă a decedat 15 zile mai târziu în spital. Antrenorul echipei, Matt Busby, avea să fie salvat în ciuda numeroaselor răni suferite.

  • Fotbaliștii Gregg și Blanchflower, deși au supraviețuit tragediei, nu și-au mai putut continua cariera

În 1958, Steaua Roșie Belgrad și Manchester United remizau, scor 3-3, în manșa retur din sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. După 2-1 în Anglia, United se califica în careul de ași al competiției.

Sursa: Fanatik.ro